Home > Academy > Webinars

Webinars

Voor elke zorgprofessional
scholingen over leefstijl!

We vertalen wetenschappelijk onderbouwde leefstijlgeneeskunde naar de praktijk van zorgprofessionals. Ons aanbod omvat een breed scala aan geaccrediteerde webinars over actuele leefstijlthema's. De webinars worden gegeven door gepassioneerde zorgprofessionals met uitgebreide ervaring en kennis in leefstijlgeneeskunde.

Onze online scholingen kunnen ook op locatie (in-company) worden gegeven. Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden voor in-company scholingen? Stuur dan een mail naar academy@artsenleefstijl.nl. We bespreken graag wat we voor je kunnen betekenen.

Agenda

Hybride (online en in Utrecht)

De Week van Arts en Leefstijl 2024 | Duurzaam Samen!

Houd je agenda vrij voor ons 12e Jaarcongres, 'De Week van Arts en Leefstijl’. Het grootste geaccrediteerde Leefstijlcongres van Nederland voor en door zorgprofessionals. Dit congres belooft een bron van leefstijlinspiratie te zijn, volledig geaccrediteerd en boordevol boeiende lezingen, interactieve workshops, en prikkelende discussies over leefstijlontwikkelingen. We vertalen wetenschap naar praktijk en bieden direct toepasbare tips. Dit weekcongres biedt jou de unieke kans om kennis te vergaren, ervaringen uit te wisselen en samen te werken aan een gezondere toekomst.

Online

Het Leefstijlroer - de onderbouwing

Door kaderhuisarts spoedzorg Alja Sluiter

Wil jij als zorgprofessional jouw patiënten beter begeleiden naar een gezondere leefstijl? Volg dan onze scholing over het Leefstijlroer - de onderbouwing! Tijdens deze uitgebreide training wordt jouw kennis over leefstijl en de zes leefstijlpijlers verbreed en verdiept.

De scholing neemt je per pijler van het Leefstijlroer mee in de urgentie, fysiologie en toepassing in de praktijk. Je krijgt concrete handvatten aangereikt om direct aan de slag te gaan met onderwerpen zoals voeding, beweging, slaap, ontspanning en verbinding.

Online

Pak hypertensie aan: Preventie en afbouw van medicatie bij hypertensie - deel 1

Door cardioloog Ferry Alsemgeest

Het aantal patiënten met meerdere (leefstijlgerelateerde) chronische aandoeningen neemt toe. Maar er is hoop; een gezonde leefstijl loont. Personen zonder hypertensie, die niet roken en ook geen overgewicht hebben, leven gemiddeld zes jaar langer en krijgen negen jaar later een ernstige chronische ziekte dan leeftijdsgenoten die deze risicofactoren wel hebben.

Online

Pak hypertensie aan: Preventie en afbouw van medicatie bij hypertensie - deel 2

Door cardioloog Ferry Alsemgeest

Deze scholing is het vervolg van de gelijknamige scholing van 26 november. In deel 1 is hypertensie besproken als één van de meest voorkomende chronische aandoeningen. Tijdens deel 2 van deze scholing (op 3 december) zal verder worden inzoomt op de praktijk, met het bespreken van aansprekende casuïstiek.

Een greep uit ons aanbod

Hieronder een greep uit ons aanbod van scholingen die wij regelmatig verzorgen. In onze agenda vind je het actuele aanbod van onze scholingen.

Het leefstijlgesprek - Het leefstijlroer in spreekkamer

Tijdens deze scholing leer je aan de hand van het Leefstijlroer 2.0 hoe je leefstijl bespreekbaar maakt in het gesprek met je patiënt. Het leefstijlgesprek is erop gericht om de patiënt zelf de regie te geven: jij signaleert, begeleidt en motiveert tot bewustwording en verandering.

Leerdoelen:

  • Gesprek openen over leefstijl: Leren hoe je effectief over leefstijl praat in de spreekkamer.
  • Patiënt zelfregie: Inzicht krijgen in het versterken van de zelfregie van de patiënt.
  • Monitoring van voortgang: Leren hoe je leefstijlveranderingen monitort.
  • Gebruik van het leefstijlroer: Toepassen van het leefstijlroer als hulpmiddel.
  • Balans en verantwoordelijkheden: Begrijpen van de rolverdeling tussen zorgverlener en patiënt.
  • Nazorg: Inzicht in essentiële nazorg voor blijvende leefstijlverandering.

Accreditatie: Op aanvraag mogelijk bij meerdere accreditatiebureaus (denk aan KNMG (ABAN), NVvPO, V&VN en VSR). Neem contact met ons op voor specifieke wensen.

Leefstijlpunten: Deelname aan deze scholing levert 2 Leefstijlpunten op voor het Leefstijlvignet.

Het leefstijlroer - de onderbouwing

Wil jij als zorgprofessional jouw patiënten beter begeleiden naar een gezondere leefstijl? Volg dan onze scholing over het Leefstijlroer - de onderbouwing! Tijdens deze uitgebreide scholing wordt jouw kennis over leefstijl en de zes leefstijlpijlers verbreed en verdiept.

Je leert hoe je de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van leefstijl effectief kunt toepassen in jouw praktijk. Door deze kennis te integreren in je dagelijkse werkzaamheden, kun je patiënten voorzien van praktische en toegankelijke informatie die hun leefstijl verbetert en ziektelast voorkomt of vermindert.

De scholing neemt je per pijler van het Leefstijlroer mee in de urgentie, fysiologie en toepassing in de praktijk. Je krijgt concrete handvatten aangereikt om direct aan de slag te gaan met onderwerpen zoals voeding, beweging, slaap, ontspanning en verbinding.

Na deze scholing ben je beter uitgerust om je patiënten te ondersteunen en draag je bij aan een duurzamer en gezonder Nederland.

Leerdoelen:

  • Inzicht in de fysiologie van de leefstijlpijlers: voeding, slaap, beweging, ontspanning, verbinding en middelen;
  • Inzicht in de wetenschappelijke kennis en onderzoeken waarop de adviezen van de pijlers zijn gebaseerd;
  • Inzicht in de urgentie van de pijlers met betrekking tot gezondheid en ziekte;
  • Vergroting van de kennis over het toepassen van de pijlers en adviezen in de praktijk.

Accreditatie: 2 punten bij Artsenfederatie KNMG (Algemene Nascholing (ABAN)), Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden (V&VN), Verpleegkundig Specialisten Register (VSR), Nederlandse Vereniging van Praktijkondersteuners (NVvPO).

Leefstijlpunten: Deelname aan deze scholing levert 2 Leefstijlpunten voor het Leefstijlvignet op.

Inzetten op metabole gezondheid

Chronische metabole aandoeningen zoals obesitas, diabetes en hypertensie komen steeds vaker voor op jonge leeftijd. Gezondheidsproblemen zoals kanker en dementie hebben ook een metabole component. Oorzaken variëren per persoon en kunnen liggen in factoren zoals bestrijdingsmiddelen, stress, inactiviteit en voeding.

Metabole disfunctie is nauw verbonden met hyperinsulinemie en insulineresistentie. Metabole ontregeling kan effectief worden vastgesteld door middel van een metabole screening en vereist voornamelijk een doortastende leefstijlinterventie. Een geleidelijke overgang naar evenwichtige voeding met minder eetmomenten is hierin cruciaal. Begeleiding is essentieel voor gedragsverandering. Een gezonde stofwisseling is de sleutel tot een vitaal leven zonder vermijdbare chronische aandoeningen.

In deze scholing introduceren en definiëren we 'metabole disfunctie' en 'metabole gezondheid' als kernconcepten in leefstijlgeneeskunde. We onderzoeken de pathofysiologie, oorzaken en gevolgen van metabole disfunctie, en illustreren hoe we een metabole screening uitvoeren. Bovendien bespreken we de essentiële leefstijlinterventies om de metabole gezondheid van de patiënt te bevorderen.

Leerdoelen:

  • Inzicht in de pathofysiologie van metabole disfunctie
  • Inzicht in de oorzaken van metabole disfunctie
  • Inzicht in de gevolgen van metabole disfunctie
  • Vaardigheden om een metabole screening uit te voeren
  • Vaardigheden om een leefstijlinterventie in te zetten gericht op metabole gezondheid

Accreditatie: Op aanvraag mogelijk bij meerdere accreditatiebureaus (denk aan KNMG (ABAN), NVvPO, V&VN en VSR). Neem contact met ons op voor specifieke wensen.

Leefstijlpunten: Deelname aan deze scholing levert 2 Leefstijlpunten op voor het Leefstijlvignet.

Bewegen als medicijn

Bewegen is belangrijk in de primaire en secundaire preventie van chronische aandoeningen. Daarnaast vergroot het de kwaliteit van leven. Bewegen is vrijwel altijd mogelijk, welke aandoening de patiënt ook heeft. Het vraagt echter wel om een oplossing op maat. Daarnaast is het van groot belang om de motivatie van de patiënt en diens wensen te kennen en erkennen.

Tijdens deze scholing gaat sportarts Anne van Veghel in op de meest voorkomende chronische aandoeningen in de huisartsenpraktijk, te weten hart- en vaatziekten waaronder ischemische hartziekten, hypertensie en hypothyreoïdie. In de casuïstiek wordt vervolgens ingegaan op het prehabilitatie proces (fit for surgery) en waarom dit van belang is.  

Leerdoelen:

  • Belang van beweging: Inzicht krijgen in waarom beweging essentieel is voor zowel gezonde mensen als patiënten.
  • Adviezen over beweging: Leren welke adviezen je kunt geven aan patiënten over bewegen en hoe je deze effectief vormgeeft.
  • Beweging bij chronisch zieken: Begrijpen welke specifieke aandachtspunten er zijn voor beweging bij chronisch zieke patiënten.

Accreditatie: Op aanvraag mogelijk bij meerdere accreditatiebureaus (denk aan KNMG (ABAN), NVvPO, V&VN en VSR). Neem contact met ons op voor specifieke wensen.

Leefstijlpunten: Deelname aan deze scholing levert 2 Leefstijlpunten op voor het Leefstijlvignet.

Leefstijlinterventie en medicatie-afbouw bij diabetes mellitus type 2

Deze scholing is gebaseerd op de handleiding ‘Afbouwen van medicatie bij diabetes type 2’ van Vereniging Arts en Leefstijl en o.a. Stichting Langerhans, en wordt in twee delen gegeven.

Deel 1 Theorie over leefstijlinterventies en medicatieafbouw

Je leert hoe je leefstijladviezen gebruikt, wat wel en niet werkt bij mensen met diabetes en pre-diabetes, en hoe je veilige medicatieafbouw bereikt. De inhoud van de handleiding ‘Afbouwen van medicatie bij diabetes type 2’ van Vereniging Arts en Leefstijl en o.a. Stichting Langerhans komt tijdens de scholing uitgebreid aan bod.

Leerdoelen:

  • Koolhydraatbeperkte interventie: Inzicht in de inhoud en toepassing van een koolhydraatbeperkte interventie.
  • Criteria voor interventie: Leren van de belangrijke in- en exclusiecriteria.
  • Leefstijl bespreken: Vaardigheden ontwikkelen om leefstijl bespreekbaar te maken.
  • Medicatieafbouw bij DM2: Stappenplan leren voor de afbouw van medicatie bij diabetes type 2.
  • Interventies: Kennis van alternatieve interventies voor doorverwijzing.

Deel 2 Praktische verdieping en het oefenen met casuïstiek

Je kunt deel 2 van de nascholing ‘Leefstijlinterventies en medicatieafbouw bij diabetes type 2’ alleen volgen als je aan deel 1 hebt deelgenomen. Dit deel staat in het teken van de praktische verdieping en het oefenen met casuïstiek. Je past de opgedane kennis toe met behulp van casussen die we met elkaar bespreken.

Accreditatie: Op aanvraag mogelijk bij meerdere accreditatiebureaus (denk aan KNMG (ABAN), NVvPO, V&VN en VSR). Neem contact met ons op voor specifieke wensen.

Leefstijlpunten: Deelname aan deze scholing levert 2 Leefstijlpunten op voor het Leefstijlvignet.

Leefstijlinterventie en medicatie-afbouw bij hypertensie

Deze scholing is gebaseerd op de inhoud van de handleiding ‘Pak Hypertensie aan met Leefstijl’. Deze handleiding is geschreven en geredigeerd door 14 auteurs uit verschillende vakgebieden, zoals interventiecardiologen (Tamara Aipassa, Douwe Atsma), internisten (Jorie Versmissen, Liesbeth van Rossum), kaderhuisartsen HVZ (Karen Konings, Janneke Michiels), een apotheker, sportarts en diëtist.

De handleiding geeft heldere en op wetenschap gebaseerde richtlijnen om medicatie bij hypertensie af te bouwen of te voorkomen. Kleine leefstijlinterventies kunnen al een groot verschil maken.

Deze scholing heeft een deel 2 waarin specifiek casuïstiek en afbouw van medicatie besproken wordt. Deel 2 kan alleen gevolgd kan worden als er is deelgenomen aan deel 1 van de scholing.

Deel 1 Theorie

Tijdens deel 1 van ‘Pak hypertensie aan met leefstijl’ wordt besproken hoe leefstijl ingezet kan worden bij patiënten met hypertensie en hoe een veilige medicatieafbouw bereikt kan worden.

Leerdoelen:

  • Hypertensie: Inzicht krijgen in de basisprincipes en oorzaken van hypertensie.
  • Algemene leefstijlinterventies: Begrijpen hoe algemene leefstijlinterventies invloed hebben op hypertensie.
  • Specifieke leefstijlinterventies: Leren over specifieke leefstijlinterventies die hypertensie kunnen verbeteren.

Deel 2 Praktische verdieping

Deze scholing is deel 2 van de nascholing ‘Pak Hypertensie aan’ en kan uitsluitend gevolgd worden wanneer er is deelgenomen aan deel 1’. De scholing staat in het teken van de praktische verdieping en het oefenen met casuïstiek. Je past de opgedane kennis toe met behulp van patiënten casussen, die met elkaar worden besproken.

Leerdoelen:

  • 8-stappenplan: Leren toepassen van het 8-stappenplan voor leefstijl- en zorginterventies.
  • Afbouwen van antihypertensiva: Inzicht krijgen in de methoden voor het veilig afbouwen van antihypertensiva.

Accreditatie: Op aanvraag mogelijk bij meerdere accreditatiebureaus (denk aan KNMG (ABAN), NVvPO, V&VN en VSR). Neem contact met ons op voor specifieke wensen.

Leefstijlpunten: Deelname aan deze scholing levert 2 Leefstijlpunten op voor het Leefstijlvignet.

Op alle scholingen zijn onze algemene voorwaarden en privacyverklaring van toepassing. Vereniging Arts en Leefstijl is een CRKBO-geregistreerde instelling.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


Onze nieuwsbrief verschijnt iedere twee weken. Aanmelden verplicht tot niets: je kunt je altijd weer afmelden.

Let op: check je spambox vlak na je aanmelding, want je wordt gevraagd je e-mailadres te verifiëren


Word lid →