Home > Over ons

Over ons

Onze missie: Een gezonder Nederland door toepassing van leefstijlgeneeskunde

Leefstijlgeneeskunde is het fundament voor zorggerelateerde en geïndiceerde preventie als behandeling van chronische aandoeningen. Het is onze missie dat leefstijlgeneeskunde uiterlijk in 2030 een integraal onderdeel is binnen de reguliere gezondheidszorg, zodat patiënten een bewuste keuze kunnen maken. Leefstijl als het kan, medicatie als het moet.

We zijn autoriteit in het vertalen van wetenschappelijk onderbouwde leefstijlgeneeskunde naar de praktijk van zorgprofessionals. Wij bieden geaccrediteerde scholingen voor zorgprofessionals uit alle disciplines. Zo geven we hen kennis, vaardigheden en tools om mensen met gezondheidsproblemen en -risico’s te begeleiden naar een gezonde leefstijl, als onderdeel van passende én duurzame zorg. Want leefstijlinterventie is een win-win voor de patiënt, de zorgprofessional én de planeet.

Bestuur

Het bestuur van Vereniging Arts Leefstijl bestaat uit medici en niet-medici. Zij overzien het beleid en de strategie en vertegenwoordigen de vereniging naar buiten. Voor de dagelijkse activiteiten wordt het bestuur ondersteund door een enthousiast team.

Iris de Vries

Huisarts, Leefstijlarts & Voorzitter Vereniging Arts en Leefstijl

Douwe Atsma

Vicevoorzitter Vereniging Arts en Leefstijl | Hoogleraar Cardiologie LUMC

Werner Nijbroek

Algemeen bestuurslid

Dirk Pekelharing

Algemeen bestuurslid

Giliam Kuijpers

Algemeen bestuurslid

Team

De Vereniging heeft geen bestaansrecht zonder daadkrachtige en gedreven teamleden. Ons team bestaat uit een groep enthousiaste, flexibele professionals die een belangrijke gedeelde passie hebben: toegang tot een gezonde leefstijl voor iedereen.

Loes Bazelmans

Projectcoördinatie

Laura Commandeur

Projectondersteuning

Kees-Jan van Dongen

Relatiemanagement

Sonja van der Eijk

Marketingcommunicatie

Maaike Heesbeen

Projectmanagement

Joany Hesterman

Projectondersteuning

Marijke Maalderink

Strategisch management

Trix Marinusse

Projectondersteuning/ secretariaat

Aukje van Meeteren

Administratie/ ICT

Joyce Mol

Projectondersteuning

Nanke Post

Projectondersteuner

Bernie Slok

Operationeel management

Daphne Vahlenkamp

Projectmanagement

Masja Verbeek

Projectmanagement

Anouk van der Zande

Projectondersteuning/ secretariaat

Ilona Zuurmond-Wijga

Relatiemanagement

Teamdag Vereniging Arts en Leefstijl

Op 27 juni 2024 beleefden we met het team van Arts en Leefstijl een verbindende en inspirerende dag. We leerden van de natuur en ontdekten nieuwe manieren van samenwerken. Het samenwerkingsspel en de inspiratiewandeling lieten ons het natuurlijke samenspel ervaren, waarbij de natuur als onuitputtelijke inspiratiebron diende. Daarnaast hadden we een strategiesessie waarin we onze toekomstplannen verder vormgaven.

Werkgroepen

Onze werkgroepen vertalen de zes leefstijlpijlers (voeding, beweging, slaap, ontspanning, verbinding, middelen) op basis van kwalitatief wetenschappelijk bewijs naar de praktijk. Ze ontwikkelen best practices, handleidingen, en compendia, die bijdragen aan de verdere ontwikkeling van gezonde leefstijlprincipes en kunnen worden opgenomen in nieuwe richtlijnen.

Coalitie Leefstijl in de Zorg

In maart 2023 startte de Coalitie Leefstijl in de Zorg, onder leiding van het Ministerie van VWS. Deze samenwerking tussen overheid, zorgprofessionals, kennisinstellingen en patiëntvertegenwoordigers richt zich op de integratie van leefstijlinterventies in de gezondheidszorg.

Onze vereniging, samen met de Patiëntenfederatie Nederland, de NFU en TNO, is een van de vier organiserende partijen. We streven ernaar dat leefstijl in 2025 een integraal onderdeel is van de reguliere zorg, zoals beschreven in het Integraal Zorg Akkoord (IZA). We zijn actief in meerdere teams en leiden de teams Opleiden en Professionaliseren, en Praktijkimplementatie en Kwaliteit.

Lees verder →

Onze partners

Een omslag in de gezondheidszorg bereik je niet alleen. Daarom werkt Vereniging Arts en Leefstijl samen met partners zoals beroepsverenigingen, verzekeraars, de overheid en commerciële partijen. Deze partners zijn eveneens actiegericht en delen onze missie: leefstijlgeneeskunde in de reguliere zorgpraktijk brengen. Door samen te werken kunnen we de transitie versnellen. We zoeken altijd naar voortuigang door verbinding!

Lees verder →

Onze leden

Leden van Vereniging Arts en Leefstijl zijn (BIG-)geregistreerde zorgprofessionals, zoals huisartsen, medisch specialisten, apothekers, praktijkondersteuners, diëtisten, fysiotherapeuten en leefstijlcoaches. Op de ledenkaart zie je welke leden van de vereniging zich bij jou in de buurt bevinden. Ook handig voor patiënten!

Bekijk onze leden →

Vereniging Arts en Leefstijl biedt haar leden de mogelijkheid om het Leefstijlvignet te voeren. Hiermee laat je zien naar de patiënt en andere zorgprofessionals dat zij op de hoogte zijn van de recente wetenschappelijke inzichten rond leefstijl en leefstijlgeneeskunde toepassen in de praktijk.

Meer over het Leefstijlvignet →

Arts en Leefstijl
zorgrofessional

Wat wij doen

Vereniging Arts en Leefstijl steunt de implementatie van leefstijl in de praktijk van zorgprofessionals. We zorgen ervoor dat leefstijlgeneeskunde een vast onderdeel wordt in het curriculum van medische en paramedische opleidingen. We zijn autoriteit in het vertalen van wetenschappelijk onderbouwde leefstijlgeneeskunde naar de praktijk. Onze geaccrediteerde scholingen bieden zorgprofessionals uit alle disciplines de kennis, vaardigheden en tools om individuen met gezondheidsproblemen en -risico's te begeleiden naar een gezonde leefstijl als integraal onderdeel van passende én duurzame zorg.

Lees verder →

Arts en Leefstijl Academy

We zijn autoriteit in het vertalen van wetenschappelijk onderbouwde leefstijlgeneeskunde naar de praktijk van zorgprofessionals. Wij bieden geaccrediteerde scholingen voor zorgprofessionals uit alle disciplines. Zo geven we hen kennis, vaardigheden en tools om mensen met gezondheidsproblemen en -risico’s te begeleiden naar een gezonde leefstijl, als onderdeel van passende én duurzame zorg.

Agenda →    Academy →

Tools

Om leefstijl in de zorg te stimuleren hebben we diverse tools, handleidingen en folders ontwikkeld. De belangrijkste twee zijn het Leefstijlroer en de Leefstijlcheck.

Leefstijlroer

Meer info →

Leefstijlcheck

Meer info →

Naar de webshop →

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


Onze nieuwsbrief verschijnt iedere twee weken. Aanmelden verplicht tot niets: je kunt je altijd weer afmelden.

Let op: check je spambox vlak na je aanmelding, want je wordt gevraagd je e-mailadres te verifiëren


Word lid →